Delirest Cégcsoport

Közép-Európa konyhafőnökei

A Delirest a világ legnagyobb munkahelyi és közétkeztető cégcsoportja közép-európai részlegének átalakulásából született. Az egykori menedzserekből tulajdonosok lettek, és a régió piacvezetőjévé tették a vállalatot.

A Compass Group 1992 óta volt jelen Magyarországon és több környező országban, mígnem 2022-ben kivonult a régióból. Ekkor Nyerges János és Szabó Szilárd – a magyar leányvállalat korábbi ügyvezetője és pénzügyi igazgatója – úgy döntöttek: multinacionális háttér nélkül, saját erőből viszik tovább a birodalmat. „Nem mi hoztuk létre a vállalatot, amit ma vezetünk, de 23 éve az én kezem alatt formálódik” – mondja Nyerges János.


A kivásárlást követően megalapították a CEE Catering HoldCo Kft.-t, amely holdingként fogja össze a négy országban működő tagvállalatokat, miközben minden piac a saját erősségeire fókuszálhat. A cég ma 5200 munkatárssal, 350 helyszínen, évente több mint 50 millió adag eladott étellel és 238 millió eurós árbevétellel piacvezető a régióban.


Fő tevékenységük a szerződéses étkeztetés: munkahelyi, iskolai, kórházi élelmezés és létesítménygazdálkodás. „A szakmánk válságálló: nem a nagy innovációk terepe, inkább alapvető szükségletet elégít ki, de fontossága nem lebecsülendő. Tudjuk, hogy a munkahelyi étkezés a legtöbb dolgozó számára a nap fénypontja” – hangsúlyozza Szabó Szilárd. 


A pandémia idején az irodaházak és az iskolák bezárása komoly kihívás volt, ugyanakkor a kórházakban megnövekedett beteglétszám ellensúlyozta a forgalomkiesést. A legnagyobb próbatételt a munkatársak megtartása jelentette, hiszen sokan nap mint nap közvetlen közelről tapasztalták a járvány drámai következményeit.


Legnagyobb versenyelőnyük a vállalati kultúra. „23 év alatt innen senki nem ment el azért, mert hangosan beszéltek, vagy méltatlanul bántak vele; akik idejönnek, azok maradnak is” – teszi hozzá Szabó Szilárd.


„Amikor elkezdtem, a rántott hús körül forgott a világ. Ma már a salátabár az egyik központi elem” – fogalmaz Nyerges János. A wok- és grillsarkok, a „Szedd magad” rendszer, valamint a korszerű konyhatechnológia – például a rántott ételek olaj nélküli, kombisütős elkészítése – mind az egészségtudatos szemléletet erősítik.


A következő szintet a digitalizáció és a mesterséges intelligencia hozhatja: önkiszolgáló, ételt felismerő kasszák, személyre szabott ajánlatok a vendég szokásai, sőt hangulata alapján, valamint AI-alapú étlaptervezés és beszerzésoptimalizálás. A fenntarthatósági célok között kiemelkedő szerepet kap az ételmaradék („food waste”) visszaszorítása. 


A jövőt organikus növekedésben, új piacok meghódításában és a meglévő kapacitások jobb kihasználásában látják. Terveik között szerepel a részvénytársasági, akár tőzsdei jelenlét is, amely a vállalatot még magasabb szintre emelheti.


Fotón szerepel: Nyerges János • ügyvezetőSzabó Szilárd • ügyvezető